5 Lucruri de făcut în București în primul an de facultate

A început. Nu mai e cale de scăpare acum, ai ajuns la facultate și nu oriunde, ci în București. Vei fi plăcut surprins/ă de toate oportunitățile pe care le are orașul acesta pentru tine și vei vedea că uneori nu vei avea timp pentru toate, așa că merită să faci o prioritizare. Începe cu începutul și cu acest clasament de (măcar) 5 lucruri pe care trebuie să le faci când decizi să te muți în capitală.

1. Mergi la Therme – dacă se poate, într-o zi a săptămânii și nu în weekend, ca să prinzi liber și să poți vedea cam tot ce e pe acolo. Cu siguranță e o oază de calm după un curs la care ai aflat că trebuie să citești 3 cărți într-o săptămână.


(sursa foto: Therme București – Facebook)

2. Mănâncă mici în Obor – lasă fițele deoparte și depărtează-te puțin de centru, ca să simți „adevăratul vibe” al orașului. Știm: București e o capitală cosmopolită, unde viața de noapte se compară cu cea din Amsterdam. Dar Amsterdam nu are micii din Obor.

3. Mergi la un concert de club în Hard Rock Cafe, în Expirat,  sau la Hanul Drumețului. Ai citit bine și ultimul nume, pentru că la Arcca ne place live-ul, dar nu ne plac prejudecățile.

4. Ia autobuzul turistic.
Pentru 20 de lei cursa, vezi toată Calea Victoriei, Centrul și atingi cele mai importante puncte turistice din București. Te va ajuta să te orientezi mai ușor după aceea.

5. Mănâncă un burger. Dacă treci pe la Ză Lokal, Meat Busters, Simbio sau Energiea, află că peste tot sunt burgeri excelent de buni, cu prețuri convenabile, în localuri foarte mișto. Mai avem un pic și redenumim Bucureștiul în „Burger Town”.

(sursa foto: Ză Lokal – Facebook)

Ține minte că ordinea este aleatorie și că pentru primul an, sau chiar pentru prima lună de facultate (why not?), cu topul acesta punctezi cele mai „must-do” lucruri în București.

Anunță-ne ce ți-a plăcut cel mai mult, așteptăm comentarii!

5 Orașe din România unde merită să faci un city-break

Am tot vorbit despre țări străine și orașe din Europa pe care să le vizitezi cu bani puțini, iar acum e timpul să facem o tură și prin România. Am realizat un top interesant, cu orașe de la noi pe care merită să le vizitezi până începe facultatea, în afară de binecunoscutul Cluj.

Să începem!

1. Iași – Orașul celor șapte coline. 

iași

 

2. Brașov – Up for a roadtrip până la munte? 

brașov

 

 

3. Sibiu – unde the old meets the new într-o combinație reușită. 

sibiu 2

 

 

4. Baia Mare – underrated, dar minunat de vizitat! 

baia mare

 

 

5. Timișoara – Capitala Europeană a culturii în 2021. 

timis

 

 

 

Mai spune-ne și tu ce orașe din România ai vizitat și ți-au plăcut atât de mult încât te-au făcut să te întorci!

5 Mituri despre millenials denunțate de date concrete

Da, știm, aparținem un generații care ar trebui să reprezinte viitorul, să fie responsabilă și să lucreze mult ca să demonstreze ce poate să facă. În același timp, millenials (generația Y, născută între anii 1980 și 2004) sunt caracterizați mereu ca fiind leneși, că nu respectă locul din care vin sau că sunt egoiști și individualiști. Dacă faci parte din această categorie, poate ar trebui să citești mai jos părerile generale despre millenials și cum datele și cercetările recente le demitizează complet.

1-gaV9pz-oCU7Qjy5yF0Mn2w

(sursa foto: The 14 Most Destructive Millennial Myths Debunked by Data)

 

1. Generația Y este egoistă. 

Greșit. Generația „eu, eu, eu” este de fapt cea născută după al II-lea Război Mondial. Google îți poate confirma asta în orice moment al zilei. Unde mai punem că cele mai cunoscute #selfies din istoria omenirii sunt tablourile-portret comandate de prinți și regi încă dinainte de Evul Mediu? ?

49562cb33aff5105db013f36a006571e--classical-art-memes-classical-music

(sursa foto: Pinterest)

 

2. Millenials nu sunt mulțumiți niciodată de locul de muncă. 

Greșit. În comparație cu generațiile precedente, millenials arată o mai mare satisfacție la locul de muncă, fiind  mult mai mulțumiți de nivelul de trai, siguranța jobului și oportunitățile de avansare. Ceea ce în contextul evoluției social-economice are chiar foarte mult sens. Am găsit mai multe informații aici.

 

3. Millenials sunt leneși. 

Poate Friends petreceau foarte mult timp în Central Perk, cafeneaua lor preferată, dar conform unui studiu efectuat de o companie de consultanță, 59% dintre angajații generației Y sunt foarte competitivi și au dorința de avansare și afirmare la locul de muncă, în comparație cu doar 50% dintre cei aparținând generației X (baby boomers).

Chiar și Simon Sinek rezolvă miturile legate de millenials și cum se comportă la locul de muncă (și nu numai):

 

4. Facebook cauzează depresie. 

Nu există nicio legătură directă între utilizarea celei mai populare rețele sociale și tendința către depresie. Este mult prea devreme să existe astfel de afirmații, întrucât un studiu detaliat, de amploare, va trebui extins pe ani de zile, de la lansarea Facebook și până astăzi (alături de predicții pentru viitor).

 

5. Millenials nu sunt educați și cred că nu au nevoie de educație. 

Dimpotrivă, tinerii adulți din ziua de astăzi sunt mult mai educați decât cei din generațiile anterioare. De exemplu, odată cu îmbunătățirea situației femeii în societate și accesul acesteia la educație, procentajul tinerilor care termină facultatea a crescut semnificativ.

 i like reading GIF

 

În mod evident, toate miturile sunt bazate pe anumite preconcepții despre care poți citi și pe Vice, iar ceea ce le demitizează este procesul continuu de evoluție în care ne aflăm. E normal ca nivelul de trai să crească de la an la an având în vedere dezvoltarea tehnologiei, e normal ca mentalitățile să se schimbe în contextul social mondial (vezi feminismul sau egalitatea în ceea ce privește căsătoria), dar încă ne vom mai lovi de stereotipurile legate de „tinerii din ziua de azi” pentru o perioadă nedeterminată (încă) de timp.

 

Joburi care nu vor fi preluate niciodată de roboți, ca să știi ce carieră să-ți alegi

Știm că nu e ușor să-ți găsești un domeniu care să te atragă și care să fie și „de viitor”, cum spun ai noștri, dar cu siguranță pasiunile tale trebuie să se reflecte și în jobul pe care ți-l alegi și cariera pe care urmează să  o dezvolți, și mai important este că e loc pentru toată lumea, atâta timp cât îți demonstrezi determinarea.

Odată cu schimbările tehnologice din ultimii ani, Inteligența Artificială preia multe dintre îndatoririle unui angajat, și asta începe să-i sperie pe cei care lucrează în resurse umane. Totuși, este de înțeles ca activitățile unui valet sau ale unui chelner să fie livrate de un robot, nu? Ar fi mai greu pentru un actor sau un manager să fie înlocuit de IA, ceea ce ne relaxează ușor. Iar în cazul în care actoria nu e pentru tine, uite cinci joburi pe care le poți practica fără să-ți faci griji că într-o zi vei fi înlocuit/ă de o mașinărie.

1. Doctor – pentru că roboții nu au suflet. 

veterinarian-1050806_1280

2. Avocat – cui i-ar plăcea să fie apărat de cineva căruia nu-i pasă de sentimentele tale? 

3. Profesor – pentru că cel mai bine înveți de la oameni. 

4. Analist – orice analiză care presupune identificarea unor legături dintre cauză și efect nu poate fi dezbătută de IA. 

5. Creativ – nu poți lăsa la îndemâna unui robot să creeze un brand, să-i mai facă și campanie sau să scrie copy decent și cu umor. Sau să-ți facă un tatuaj mișto.

allef-vinicius-178362

 

Din nefericire, deja există joburi preluate de roboți, așa că poate n-ai vrea să devii bucătar, chelner, păstor, valet, recepționer sau chiar ghid turistic în viitorul apropiat. Nimic rău în asta, doar să ai grijă ce bagi în priză ?

 

Filme pe care trebuie să le vezi dacă ești student/ă

Știm că ai văzut deja filmele clasice pe care trebuie să le vezi în viața asta, iar The Godfather sau Kill Bill ar fi deja la 3-a vizionare. Am ghicit? ? Ei bine, de data aceasta avem ceva mai nișat pentru tine, mai ales dacă îți petreci studenția la Arcca, unde serile de film sunt mai entertaining între prieteni, așa că ți-am pregătit un top de 5 filme perfecte pentru perioada aceasta din viața ta.

Shall we? ?

1. Clasicul Good Will Hunting  o poveste remarcabilă care te va motiva și pe tine să faci mai mult:

2. A Beautiful Mind – povestea matematicianului de geniu, John Nash.

3. The Breakfast Club – te va face să-ți regândești stereotipurile.

4. The Theory Of Everything – nu ți-ar plăcea să afli de ce Stephen Hawking este Stephen Hawking?

5. The Social Network – sigur, Mark Zuckerberg nu a fost încântat de felul în care a fost portretizat aici, dar povestea despre Facebook rămâne valabilă:

 

Tu ce filme must-see ne-ai recomanda pentru perioada stundeției? Așteptăm comentariul tău mai jos! ? ? ?

Cinci cărți pe care trebuie să le citești ca să faci impresie bună la interviuri

Ca să treacă mai repede emoțiile din perioada admiterii, e bine să fii pregătit/ă pentru orice. O listă bună de lecturi din care să înveți cum merg lucrurile atât în business, cât și pe partea de dezvoltare personală te va ajuta să faci impresie bună la orice fel de interviu, fie el de admitere sau pentru un job pe care ți-l dorești foarte mult. Noi avem aici o listă de cinci cărți, dar așteptăm și sugestiile tale pe care să le răsfoim atent cu un pahar de ice tea alături. ?

kari-shea-294725

1. Sapiens – A Brief History Of Humankind – Yuval Noah Harari

O găsești aici sau aici și merită s-o citești ca să înțelegi istoria omenirii și cum am ajuns să dominăm, ca specie, Pământul. Destul de interesant, nu? ?

2. Elon Musk Și Misiunea Construirii Unui Viitor Fantastic – Ashley Vance

Nu mai e nimeni care să nu știe de Elon Musk,  Tesla și Space X, iar în biografia scrisă de Ashley Vance vei regăsi viziunea surprinzător de logică a celui mai îndrăzneț antreprenor. O găsești aici.

3. Steve Jobs – Walter Isaacson

Biografia autorizată a lui Steve Jobs, plină de informații culese pe parcursul a doi ani, din interviuri cu acesta și membrii familiei sale sau prieteni apropriați, cu siguranță te va uimi, măcar pe alocuri. Dacă ai un iPhone în mână atunci când citești acest articol, ar fi bine să afli de unde a pornit totul, nu? ? O găsești aici.

gaelle-marcel-8992

4. Blink. Decizii bune în două secunde – Malcolm Gladwell 

Autor de bestsellers în domeniul dezvoltării personale, Malcolm Gladwell are o abordare bazată pe  cercetare amănunțită, combinată cu mult umor,  ceea ce face lectura cărților sale foarte plăcută și facilă în cel mai bun sens. N-o să poți lăsa cartea din mână, for sure! O găsești aici.

5. Presence. Bringing Your Boldest Self to Your Biggest Challenges – Amy Cudy 

Pentru că admiterea este o provocare, această carte îți descrie cum să faci față oricărui lucru care în mintea ta pare un obstacol și să realizezi de ce ești în stare în condiții de stres. O găsești aici.

 

Aici se încheie topul nostru. Tu ce cărți ai recomanda cuiva care vrea să facă impresie bună? ?

5 Site-uri unde poți găsi jobul perfect de vacanță!

glenn-carstens-peters-203007

N-ai plecat în State cu Work & Travel? No worries! Oportunități de vară găsești și acasă sau în București, mai ales pe cele 5 site-uri pe care ți le prezentăm mai jos, ca să-ți fie mai ușor să selectezi ce ți se potrivește ?

Cu un CV updatat și ceva experiență de voluntariat merită să te aventurezi în lumea responsabilităților, pentru că, să fim sinceri, te ajută să crești din punct de vedere profesional dar și personal. Hai să vedem unde îți urci CV-ul!

1. Binecunoscutul eJobs

Dacă dai click aici, găsești câteva joburi bune pentru studenți, în companii cunoscute.

2. BestJobs.eu

După spotul video de acum câțiva ani au rămas în istorie în online, dar au păstrat profesionalismul pe site, așa că aruncă un ochi aici și poate găsești ceva ce-ți place!

3. Hipo.ro

Cunoscut pentru târgul de internshipuri și joburi pentru absolvenți, hipo are o gamă largă de oportunități pentru tine.

olu-eletu-32387

4. LinkedIn

Nu uita că și pe LinkedIn se găsesc joburi și internshipuri în companii de succes, care vor da bine în CV-ul tău, cu siguranță. Actualizează-ți profilul și dă un search ?.

5. MyJob.ro

Pe locul 3 în topul site-urilor de recrutare al celor de la Forbes, myjob.ro este ușor de folosit și cu multe soluții pentru preferințele tale de angajare!

 

Și pentru știm că se află printre voi tineri pasionați de comunicare, avem un link bonus: IQads! De la copywriteri la graphic designers în agenții de publicitate (și nu numai), pe IQads sigur vei găsi ceva care să-ți provoace creativitatea.

 

Dacă ai mai lucrat până acum, știi și tu că nu e mereu ușor și că uneori procesul de recrutare din companii durează, tocmai pentru că și ei își doresc niște candidați potriviți. Înarmează-te cu răbdare, ia în calcul mai multe posibilități și fii cea mai bună versiune a ta la interviuri. Succes!

 

5 Motive pentru care să te implici ca voluntar

Tuturor ne stă gândul la vacanță și în general la o pauză mai lungă de la învățat. Cam toată lumea își ia bilete pentru festivaluri, face rezervări pe booking.com sau petrece weekenduri întregi pe terasă. Dar poate tu nu vrei să te plicitisești vacanța asta și vrei ceva acțiune ?. No worries, ne-am gândit și noi la asta, și avem soluția: devino voluntar pentru o cauză în care crezi, fie că are o componentă emoțională sau pur și simplu vrei să fii productiv/ă! De la a fi voluntar la unul dintre marile festivaluri din țară până la a construi case cu Habitat for Humanity, locurile în care poți să faci voluntariat sunt multe și diverse. Bine, bine, dar ție ce-ți iese din toată experiența de voluntariat? Afli mai jos:

1. Sentimentul de împlinire

Nimic nu poate egala felul în care te simți atunci când un proiect în care ai depus suflet ajunge la bun sfârșit. Nici măcar un 10 la facultate nu se compară cu rezultatele pe care le poți dobândi atunci când lucrezi în echipă pentru ceva măreț, știind că ceea ce faci este pentru alții care-ți vor aprecia munca.

2. Prieteniile de după 

Nu contează câte certuri de la cine a cărat mai mult sau cine și-a luat pauza mai lungă numeri atunci când lucrezi alături de alți voluntari, ci faptul că la sfârșit ajungi să cunoști oameni care au aceleași valori ca și tine, care s-au implicat și au depus un efort la fel de mare ca al tău și ale căror îmbrățișări de la sfârșit contează cel mai mult.

sidharth-bhatia-131092

3. Petrecerile târzii

Ai construit o casă alături de alți oameni? Ai organizat un proiect de traininguri pentru alți studenți? Ai cărat toată ziua mese și scaune pentru un eveniment? Ei bine, petrecerile cu oameni ușor obosiți dar plini de pasiune pentru ceea ce fac, sunt petrecerile la care trebuie să fii!

4. Dezvoltarea personală 

Oricât de mult învățăm în școală, felul în care dobândim cunoștințele în afara acesteia este și mai important. Acțiunile de voluntariat contribuie la dezvoltarea ta persoanlă mai ales pentru că te provoacă să devii o versiune mai bună a ta, să-ți revizuiești valorile și comportamentul și să înveți cum să fii mai responsabil. Sună destul de serios, însă acestea sunt concluziile tuturor celor care se implică în mod voluntar în diferite proiecte ?. Mai ales că acestea contează cel mai mult într-un CV.

5. Contactele

Că tot vorbeam de CV mai sus, fii sigur/ă că atunci când te înscrii ca voluntar oriunde, ai parte de networking și îți poți construi relații durabile care să conteze în dezvoltarea ta profesională.

rawpixel-com-296613

Te-am convins? Ne-ar plăcea să știm unde te-ai implicat ca voluntar până acum, așa că spune-ne într-un comentariu ?

Top 5 piese de ascultat în drum spre mare

„A venit vacanța… cu trenul din Franța”. Mai știe cineva cântecelul? Știi sau nu, oricum a venit vacanța și știm că vara e lungă și călduroasă, așa că o excursie la mare cu prietenii e perfectă și bine-meritată după un an lung printre cărți și examene. Și dacă tot mergi la plajă, ce-ar fi să pui în playlist câteva piese cu iz de vacanță? Avem noi un top în care am inlcus și câteva melodii „clasice” pe care nu le mai auzim la radio, dar care ne-au rămas în memorie. Cu siguranță recunoști măcar refrenul!

1. Cine nu știe piesa asta? ?

2. Ceva mai actual

3. Poate vrei un playlist de la un capăt la altul:

4. Încă una care să ne amintească de anii 2000:

5. Ceva ce sigur intră în playlistul de vara asta:

Tu ce piese asculți în drum spre mare? Spune-ne într-un comentariu! ? ?

Top 5 cafenele din București perfecte pentru studenți

O zi bună se cunoaște după cafeaua băută dimineața, mai ales după ce ai stat toată noaptea să înveți pentru următorul examen, right? Cel mai bine e atunci când ai cursuri după-amiaza și poți să-ți petreci dimineața cu niște colegi la o cafea bună, timp în care să dezbateți cine prezintă ce din proiectul pe care îl pregătiți pentru proful acela mai sever. Am găsit și noi câteva locuri numai bune pentru dezbateri și întâlniri și avem un top 5 cafenele din București! ☕

Să începem ?

1. Bloom Specialty Coffee, de la parterul blocului Florentin de pe strada George Vraca. Dacă ai de lucrat, sau pur și simplu vrei o cafea bună, this is the place.

bloom

Sursa foto: Facebook.

 

2. M60, de pe Mendeleev, nr 2. Vara e cu terasă, unde poți sta liniștit și la un sandwich. ?

11138578_898042953636012_4606854167283506396_n

Sursa foto: Facebook.

 

3. Starbucks – Piața Unirii. Normal, ce alt loc mai bun pentru WiFi, cafea și discuții?

coffee-shop-729347_1280

 

4. McCafe – Victoriei. Buget limitat? Trage o fugă până la McCafe. Unde mai pui că au prăjituri și înghețată? ?

19059827_1444568248935919_5207033700451012248_n

Sursa foto: Facebook.

 

5. Steam. Nu puteam să lăsăm topul fără el. Îl găsești ori  pe strada Uruguay, numărul 22 (Piața Charles de Gaulle), ori pe strada Visarion, numărul 2 (Piața Romană).

18921991_1542355322472667_1123853746788787655_n

Sursa foto: Facebook.

Cam astea sunt ideile noastre și locurile în care am băut cafeaua care ne-a ținut fresh în sesiune! Tu unde bei cafeaua cel mai des? (Se pune și campusul Arcca, no worries ?)